Whisky to alkohol, o którym chyba słyszał każdy z nas, niejednokrotnie nawiązuje on nie tylko do Irlandii oraz Szkocji, ale też co ciekawe Japonii, Kanady lub USA gdzie nijako cieszy się od dawna sporym zainteresowaniem i popularnością. Oczywiście w naszym kraju również znajdziemy jego koneserów, którzy uważają iż smak whisky to coś wręcz niespotykanego, a co za tym idzie wartego zdecydowania się na spożycie tego jakże cudownego trunku. Jak wszyscy doskonale wiemy, w ostatnim czasie nastała moda na to, by samemu pędzić bimber, wino, nalewki czy inne alkohole, nie inaczej jest z Whisky.
Jeżeli więc zamierzamy posiadać własną to niech nic nie stoi na przeszkodzie, aby udało nam się zrealizować taki cel, i wcale do tego celu nie potrzebna nam będzie ogromna destylarnia ukrywa w lesie, wręcz przeciwnie możemy to zrobić w naszych mieszkaniach czy też domach. Pewnie, że znajdziemy wiele przepisów, jedne są bardziej skomplikowane a drugie szybsze,m warto jednak rozpocząć tworzenie whisky, od jednego z najłatwiejszych który z czasem pozwoli nam w razie zainteresowania rozwijać się w kierunku pędzenia whisky lub innego alkoholu.
Chcesz stworzyć własną whisky?
Skoro postanowiliśmy sobie za cel, stworzenie własnej whisky, to bądźmy świadomi na samym początku jednego, a mianowicie aby rzeczywiście nam się to udało niezbędne jest uzbrojenie się w cierpliwość. Nie liczmy, iż w krótkim i szybkim czasie otrzymamy ten jakże dobrze nam znany trunek, lepiej podejść do jego przygotowania w adekwatny sposób, tak aby na sam koniec cieszyć się jego niesamowitym smakiem. Na początku zadbajmy o przygotowanie niezbędnych do tego celu składników oraz produktów, wśród których nie może zabraknąć :
- Jęczmienia i słodu jęczmiennego
- Miodu pszczelego
- Białego wina
- Drożdży
- Owsa
- Żyta
- Wody
Jak zrobić whisky?
Jeżeli posiadamy już powyższe składniki, to zabieramy się do przygotowania naszej whisky, a wszystko rozpoczynamy od zagotowaniu wody ze zmielonym zbożem oraz co oczywiste słodem, aż nie powstanie zgęstniała co za tym idzie mieszanka. Kolejnym krokiem pozostaje w szklance wody rozpuszczenie drożdży i dodaniu ich do powyższej mieszanki i odstawiamy ją w tym momencie na około tydzień czasu.
Następnie dolewamy wino oraz przelewamy do najlepiej posiadanej drewnianej beczki na okres dwóch lat, z uwzględnieniem tego iż im dłużej tym lepiej. Na sam koniec trzeba ją jeszcze wymieszać z wodą destylowaną czy też dodać karmelu stworzonego z miodu i przeprowadzić proces przecedzania. Właśnie to jest najlepsza metoda oraz sposób na to by nie tylko stworzyć whisky, ale wręcz postępować wedle wręcz tradycyjnych sugestii i wskazówek, zgodnie z klasycznym przepisem choć jak wspomniano powyżej, jest ich bardzo wiele.
Nie dziwi fakt, iż wiele osób szybko zrezygnuje z pomysłu przygotowania własnej whisky, na przeszkodzie stanie zbyt długi czas kiedy musi ona wręcz dojść do siebie. Znajdą się zapewne też i tacy, którzy spróbują swoich sił gdy idzie o stworzenie takiej whisky, ogromną satysfakcją będzie to, jeżeli nam się rzeczywiście uda ją przyrządzić we własnym zakresie.