Jak zrobić lasagne?

Chciałbyś nieco urozmaicić swoją kuchnię i umieścić w jadłospisie jakąś nietypową dla polskiej kuchni potrawę? Zastanów się czy dobrym wyborem nie będzie przyrządzanie choćby lasagne. To danie które reprezentuje kuchnię włoską. Oczywiście jest zdecydowanie mniej popularne niż inne dania pochodzące z tego kraju, jak choćby pizza czy też różne wersje makaronów. Niemniej jednak lasagne nie jest specjalnie trudna w przygotowaniu. A jeśli skusimy się na to, to uzyskamy potrawę która z pewnością zaciekawi naszych gości. Zatem jak zrobić lasagne?

Jak zrobić lasagne?

Lasagne często nazywana jest po prostu zapiekanką makaronową. Na polskich stołach najczęściej stosuje się lasagne z sosem bolońskim. Jest to sos pomidorowy do którego dodaje się również mięso mielone. Oczywiście w tym wypadku coś dla siebie znajdą również wegetarianie albowiem znajdziemy mnóstwo przepisów właśnie przeznaczonych dla nich. Wówczas mięso mielone najczęściej zastępowane jest choćby szpinakiem czy też brokułami. Do zrobienia lasagne będziemy potrzebowali określonych składników. Przede wszystkim musimy zaopatrzyć się w paczkę włoskiego makaronu przeznaczonego specjalnie do tej potrawy. W dalszej kolejności W przypadku wersji mięsnej musimy zakupić mięso wołowe. Oczywiście konieczne będą również pomidory z puszki, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, tarty żółty ser, a także świeża bazylia.

Lasagne – krok po kroku

Jak zrobić lasagne?Dysponując już wyżej wspomnianymi składnikami, możemy przystąpić do zasadniczego przygotowywania potrawy. Przede wszystkim potrzebujemy w tym momencie dużej patelni na którą wylewamy oliwę z oliwek. Następnie musimy ją podgrzać. Do patelni następnie dodajemy posiekaną cebulę a następnie również drobno posiekany czosnek. W dalszej kolejności dorzucamy mielone mięso. Do tej mieszanki w dalszej kolejności należy dodać pomidory z puszki. Oczywiście w zależności od naszych preferencji mogą być one krojone lub też w całości. Całość mieszanki podgrzewane i doprawiamy do smaku ziołami, pieprzem, a także solą.

Kolejnym etapem przygotowania lasagne jest wylanie wcześniej przygotowanej mieszanki do naczynia żaroodpornego. Oczywiście wcześniej dno naczynia musimy wyłożyć płatami makaronu. Oczywiście na samą górę kładziemy również makaron a następnie całość posypujemy żółtym serem. Tak przygotowany je danie pieczemy w piekarniku. Czas pieczenia to około 30 minut w. Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i nasze danie jest gotowe do podania. Dla celów estetycznych każdą porcję warto przystroić listkiem bazylii.

Lasagne dla wegetarian

Wcześniej wspomnieliśmy że lasagne można przygotować również w wersji dla wegetarian. Oczywiście jest to zadanie niezwykle proste. Wystarczy że zamiast mięsa mielonego użyjemy szpinaku, brokuł czy też różnorodnej mieszanki innych warzyw i wszystko połączymy z sosem beszamelowym. W naczyniu żaroodpornym mieszankę tę na przemian przekładamy z makaronem. I oczywiście pieczemy w piekarniku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here