Jak zrobić bezę

Uwielbiasz bezy, a co za tym idzie ich delikatną formę oraz to iż są najzwyczajniej w świecie słodkie i rozpływają się wręcz w ustach? Ich zrobienie to tylko z pozoru coś prostego oraz łatwego, jak pokazuje życie niejednokrotnie dosyć skomplikowane zadanie, z którym wiele osób sobie nie radzi. Popełniamy najzwyczajniej w świecie zbyt banalne błędy, a nawet nie stosujemy się do zasad które pozwalają na stworzenie bezy z prawdziwego zdarzenia, a więc takiej na jakiej nam zależy. Dlatego warto dowiedzieć się nie tylko więcej na ten temat, ale kolejnym razem gdy zabierzemy się za wypiekanie bezy, nie powielać tych samych nieodpowiednich zachowań czy czynności, co rzeczywiście może przynieść upragniony oraz jasno sprecyzowany efekt. Cieszmy się więc z szansy dowiedzenia się kilku przydatnych sugestii oraz wskazówek na temat właśnie samych bez, które możemy stworzyć przy uwzględnieniu takich kwestii jak :

  • Jak zrobić bezęZastosowaniu co ciekawe dużo starszych jajek niż świeżych pochodzących wręcz prosto od przysłowiowej kury
  • Dokładnym oddzieleniu białek od żółtka, inaczej będziemy mieli problem z ubiciem piany.
  • Dobrym rozwiązaniem jest najpierw oddzielić białko od żółtka bezpośrednio na boku, a więc wykorzystania do tego celu metody z zastosowaniem dwóch szklanek.
  • Kolejnym krokiem pozostaje przeniesienie białka do miski która posłuży nam do ubijania.

Pamiętajmy, iż miska oraz sam ubijak muszą być czyste oraz jednocześnie suche, w przypadku występowania na nich tłuszczu może dojść do sytuacji iż piana się nie ubije
Można dodać niewielką ilość soli do naszych białek, dzięki czemu białka znacznie szybciej uda się ubić

Białka zawsze ubijamy do momentu, aż powstanie wręcz sztywna pijana, nie przerywamy takiego działania co jakiś czas trzeba dodać łyżkę cukru.

Ubita piana ma być nie tylko sztywna, ale też prezentować się w nader atrakcyjny dla niej sposób, a cukier w całości rozpuścić się, po przewróceniu miski do góry nogami piana ma się w niej utrzymywać.

Teraz czas na pieczenie bezy

Teraz nadszedł czas aby zabrać się za pieczenie bezy, co za tym idzie rozpoczynamy od przeniesienia piany do specjalnej szprycy lub wcześniej przygotowanego woreczka jaki nie posiada jeden z końców. Wszystko po to aby możliwe było wyciśnięcie piany właśnie na blachę, tutaj zadbajmy też o jej wyłożenie papierem do pieczenia, bezy mogą przyjmować dowolny wręcz kształt, przydatna do ich formowania może okazać się łyżeczka. Właśnie najtrudniejszym etapem okazuje się w wielu przypadkach ustawienie temperatury i czasu pieczenia, tutaj warto skupić się na temperaturze w granicach 70-130 stopni Celsjusza, przy czasie oscylującym w granicach godziny względnie dwóch. Nie należy przesadzić z temperaturą, tutaj wiele też zależy od wielkości czy możliwości samego piekarnika, zatem warto na to zwrócić szczególną jednocześnie uwagę. Gotowe bezy pozostawmy na trochę w samym piekarniku, i pamiętajmy aby przechowywać je w suchym co za tym idzie miejscu, dzięki czemu znacznie dłużej będą nadawać się do spożycia oraz nie stracą na świeżości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here