Coraz częściej w naszym kraju, można spotkać zwolenników Yerba Mate, która zyskuje nie tylko na zainteresowaniu ale przede wszystkim popularności, ze względu na swoje właściwości, niejednokrotnie wręcz zbliżone do kawy. Pewnie, że Yerba Mate w dużym stopniu pobudza nie tylko umysł, ale co ciekawe także ciało, istnieje wiele jej odmian a tym samym jej specyficzne przyrządzenie, jest zagadnieniem o którym mówi się bardzo wiele. Nie chodzi tutaj o charakterystyczny kubek czy nawet inne elementy, ale zwłaszcza sam proces jaki ma adekwatne znaczenie, gdy pragniemy poczuć prawdziwy smak i aromat Yerba Mate, także zadbać o jej ewentualną moc.

Na co zwrócić uwagę przy przygotowywaniu Yerba Mate?

Jak parzyć Yerba matę?Na co tak naprawdę powinniśmy zwrócić uwagę przy przygotowaniu Yerba Mate? Najpierw do naszego kubka, tykwy lub materki trzeba wsypać optymalną ilość, tutaj zakładając iż :

  • Osoby bez doświadczenia i dopiero ją kosztujący, powinni dodać maksymalnie 2-3 łyżczek tak aby napar był dużo łagodniejszy
  • Osoby jakie już od dłuższego czasu spożywają Yerba Mate mogą jej dodać nawet tyle by zakryła ona większą połowę naszego kubka (pamiętajmy, że Yerba Mate można zalewać kilkukrotnie)

Bardzo ważne jest zadbanie, aby wszystkie niewielkie drobinki które spotkamy w Yerba Mate trafiły na samo dno naczynia w którym jest ona przygotowana, a te większe na jego górze, ma to diametralne znaczenie przy spożywaniu takiego naparu. Najlepiej zatkać takie naczynie dłonią a potem kilka razy potrząsnąć.

Teraz pora przy nachyleniu naczynia w granicach 45 stopni między powstają pustą szczelinę włożyć bombille (to miejsce między suszem a samą ścianką), i tak przygotowane naczynie stawiamy na stole.

Zalewamy nasz susz wodą przegotowaną, ale doprowadzoną jednocześnie do temperatury w przedziale 65-85 stopni, co doprowadzi z czasem do zniknięcia jej w naszym naczynku poprzez wsiąknięcie jej przez susz. Odczekujemy około 3-6 minut, i możemy się cieszyć z naszej Yerba Mate

Zaparzmy naszą Yerba Mate w prawidłowy dla niej sposób

Warto zaparzyć naszą Yerba Mate w prawidłowy dla niej sposób, z uwzględnieniem tak naprawdę wszystkiego o czym wspomniano powyżej, choć też zastanowienia się nad tym, jaką odmianą akurat posiadamy. Jedno jest pewne, tylko takie podejście do przygotowania Yerba Mate daje nam szansę aby nie tylko zapoznać się z jej prawdziwym smakiem, ale też spożywać zgodnie z określoną tradycją lub metodą.

Oczywiście przy zakupie Yerba Mate możemy pozyskać wszystko co niezbędne do jej przygotowania, oprócz wspomnianych powyższych elementów jak bombilla czy też materkę oraz tykwę, także nader przydatny i pomocny termometr, który określi nam temperaturę wody. Jeżeli więc sama Yerba Mate wzbudziła nasze zainteresowanie oraz uwagę, to niech jej przyrządzenie oraz przygotowanie stanie się czymś, na czym się najzwyczajniej znamy dodatkowo będziemy mogli mieć świadomość spożywania jej, w najlepszej co do tego postawi.

Pewnie, dla niektórych jej zaparzenie wydaje się czymś skomplikowanym oraz trudnym, jednak przy odpowiednim nastawieniu z czasem zdobędziemy niezbędne umiejętności, i dużo łatwiej przyjdzie nam jej stworzenie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here